Sós sütemények

Zorba sajtos, vajas, sós kifli

Készítette

 

Hozzávalók

 

a tésztához:

1 dl
Mizo tej (2,8%-os)
5 dkg
élesztő
2 evőkanál
cukor
70 dkg
liszt
2 db
tojás
15 dkg
Mizo tejföl (20%-os)
1 dl
olaj
ízlés szerint

a krémhez:

10 dkg
Mizo teavaj
1/2 evőkanál

a töltelékhez:

ízlés szerint
Mizo Zorba krémsajt
ízlés szerint
szalámi
ízlés szerint
Mizo Anikó füstölt sajt

a kenéshez:

1 db
tojás

a tetejére:

ízlés szerint
reszelt sajt
ízlés szerint
magok (pl. szezám-, köménymag)

Elkészítés

 

A krémhez a vajat elkeverjük a sóval, és 4 részre osztjuk.
A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű sóval, hozzáadjuk a két tojást, a tejfölt, az olajat, végül az élesztőt is. Jól összegyúrjuk, kidagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. 4 részre osztjuk, és mindet körlappá nyújtjuk. Az egyik lapot megkenjük a sós vajjal, újabb tésztakorongot helyezünk rá, és ezt is lekenjük a vaj és a só keverékével. 16 cikket vágunk belőle, a szélükre sajtot, szalámit vagy a füstölt sajtot teszünk. Mindezt a másik két lappal is megismételjük. A keskenyebbik végük felé haladva mindet feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A kifliket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal, és 180 fokon aranysárgára sütjük.