Leves

Tejszínes gombaleves

Készítette
Pere Gabriella
Budapest 

Hozzávalók

4 személyre 

40 dkg
csiperkegomba
4 dkg
Mizo teavaj
1
hagyma
3 dkg
liszt
2
fehérrépa
2
sárgarépa
1
húsleveskocka
2 dl
Mizo főzőtejszín (20%-os)
1,5 l
langyos víz
1 csipet
1 csipet
fekete bors

a levesbetéthez

1
tojás
1 csipet
ízlés szerint
liszt

a tálaláshoz

ízlés szerint
petrezselyemzöld

Elkészítés

 

A megtisztított gombát csíkokra szeljük, a fehér- és a sárgarépát vékony karikákra vágjuk, a hagymát apróra kockázzuk, és frissen őrölt borssal megszórjuk. A vajat kis lángon felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, és mindet puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Meghintjük a liszttel, és állandóan forgatás mellett kissé megpirítjuk. Ezután folyamatos keverés mellett a vízzel felengedjük – vigyázva, nehogy csomós legyen –, hozzáadjuk a leveskockát és a tejszínt, majd az egészet felforraljuk. Szükség esetén még sózzuk.
A levesbetéthez a tojást tálba ütjük, sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a nokedlitésztánál kissé lágyabb állagú masszát kapjunk. Teáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák fel nem jönnek a tetejére.
Tálalás előtt frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk.