Sós sütemények

Sajtos muffin

Készítette
Mucsi Anita
 

Hozzávalók

Hozzávalók 12 db-hoz 

a tésztához:

50 dkg
liszt
1 teáskanál
porcukor
1 teáskanál
1 dl
étolaj
2,5 dkg
friss élesztő
1 db
tojás
2 dl
langyos Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)

a töltelékhez: a tetejére:

1 db
tojás
ízlés szerint
szezámmag

Elkészítés

 

 A tésztához az élesztőt a langyos, porcukros tejben 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd az élesztős tejjel és a többi hozzávalóval cipóvá dagasztjuk. Letakarva kb. 15 percet pihentetjük. 12 egyforma részre osztjuk, mindet kb. 10 × 20 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a tetejüket derelye- vagy pizzavágóval bevagdossuk.
A töltelékhez a vajat habosra verjük, belevegyítjük a sajtot, ízlés szerint sózzuk. A tésztalapok alsó részére halmozzuk, az egészet feltekerjük, és koszorú alakúra formázzuk. Mindet a kiolajozott muffintepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Ismét kicsit kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, és rácsra réve kihűtjük.