Sós sütemények

Omlós túrós pogácsa

Készítette
Pere Gabriella
Budapest 

Hozzávalók

4 személyre 

50 dkg
Mizo túró
1 dl
Mizo tejföl (20%-os)
1 evőkanál
3
tojássárgája
25 dkg
Mizo teavaj
60 dkg
liszt
1 csomag
porélesztő
1 marék
reszelt sajt
1 dl
langyos Mizo tej (2,8%-os) + kevés a kenéshez
1
kockacukor

Elkészítés

 

A túrót, a tejfölt és a sót összekeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tejbe tesszük a kockacukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. Az olvasztott vajat a túrós masszához öntjük, belevegyítünk 2 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és alaposan megdagasztjuk. A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük, és újra kinyújtjuk, ezúttal 2 -3 cm magasra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a tetejüket megkenjük a maradék tojássárgája és kevés tej keverékével, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütjük.