Desszertek

Mazsolás kuglóf

Készítette

 

Hozzávalók

 

50 dkg
finomliszt
4 dl
Mizo tej (2,8%-os)
2 dkg
friss élesztő
15 dkg
porcukor
4 db
tojássárgája
10 dkg
szoba-hőmérsékletű Mizo teavaj
1 csomag
vaníliás cukor (10 g)
3 dkg
mazsola

a kenéshez:

ízlés szerint
Mizo vaj

a szóráshoz:

ízlés szerint
vaníliás cukorpor

Elkészítés

 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
A vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával kikeverjük. Hozzádolgozzuk a felfuttatott élesztőt és a lisztet, majd annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Végül belekeverjük a megmosott mazsolát is, és az egészet hólyagosra dagasztjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd a megkelt tésztát átgyúrjuk. A kivajazott kuglófformába téve, langyos helyen ismét a kétszeresére hagyjuk kelni.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 40 percig sütjük. A kész kuglófot még melegen tortatálra borítjuk, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
 
Tipp: ha a tészta feléhez 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport keverünk, kétszínű kuglófot is készíthetünk. Ez esetben egymás tetejére tesszük a kétféle masszát.