Desszertek

Mákvirágkalács

Készítette
Danyi Andrea
Szeged 

Hozzávalók

4 személyre 

a tésztához

50 dkg
liszt
4 dkg
friss élesztő
3,5 dl
Mizo (laktózmentes) tej
3 evőkanál
porcukor
1 teáskanál
2 evőkanál
olaj
1 csipet
cukor

a töltelékhez

8 evőkanál
darált mák
8 evőkanál
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
1
citrom reszelt héja

a kenéshez

5 dkg
olvasztott Mizo (laktózmentes) teavaj
1
tojássárgája

Elkészítés

 

Az élesztőt a langyos tej 1/3-ával és 1 csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a porcukrot, a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet, az olajat, a felfuttatott élesztőt, és az egészet tésztává gyúrjuk. Kb. 2 órát kelesztjük. Lisztezett felületen 30 × 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a vajjal. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Az egészet feltekerjük, koszorút formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kalács végeit egymásba fonjuk, kerekre igazítjuk. Körben éles késsel bevagdossuk a koszorút, a szeleteket kissé kifordítjuk, lapjukra igazítjuk, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a tojássárgájával lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Tipp: vasárnapi ebéd után, de akár reggelire is fogyaszthatjuk 1-1 doboz Mizo kakaó kíséretében.