Előételek

Mákos szendvicskalács

Készítette

 

Hozzávalók

12 db-hoz 

60 dkg
liszt
3 dkg
friss élesztő
2 db
tojássárgája
4 dkg
cukor
3 dl langyos
Mizo laktózmentes tej
4 dkg olvasztott
Mizo laktózmentes vaj
2 teáskanál

a tetejére

2 egész
tojás
ízlés szerint
mák

Elkészítés

 

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejet. Az élesztőt belemorzsoljuk, megszórjuk a cukorral. 10 percig pihentetjük. Beletesszük a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk; rugalmas tésztát kell kapnunk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és 6 egyforma darabra vágjuk. Mindegyiket hosszúkásra formázzuk, lekenjük az enyhén felvert tojással, majd megforgatjuk a mákban. Éles pengével hosszában 3-4 bevágást ejtünk rajtuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 20 percet kelesztjük – ezalatt a metszések szépen kinyílnak. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Langyosan kínáljuk, például sonka mellé, de szendvicsalapnak is kiváló.