Főételek

Lasagne falusi módra

Készítette
Bönde Attila
Szeged 

Hozzávalók

8-10 személyre 

a raguhoz:

1 kg
darált sertéscomb
2 l
paradicsompüré
1 nagy
vöröshagyma
1
fűszerpaprika
1
pritamin paprika
2
tv-paprika
2
répa
3-4 gerezd
fokhagyma
ízlés szerint
olaj vagy zsír
ízlés szerint
cukor
ízlés szerint
ízlés szerint
őrölt bors
ízlés szerint
bazsalikom
ízlés szerint
oregánó
ízlés szerint
rozmaring
ízlés szerint
kakukkfű
ízlés szerint
majoránna
ízlés szerint
menta

a besamelmártáshoz:

1 l
Mizo tej (2,8%-os)
2 evőkanál
liszt
1 evőkanál
Mizo teavaj
ízlés szerint
ízlés szerint
őrölt bors
ízlés szerint
őrölt szerecsendió

továbbá:

75 dkg
lasagnelap
20 dkg
Mizo mozzarella sajt reszelve
20 dkg
Mizo trappista sajt reszelve

Elkészítés

 

A raguhoz kevés olajon vagy zsíron a megtisztított, apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, megszórjuk kis sóval és cukorral. A megpucolt répát és a megmosott paprikákat apró kockára vágjuk, majd a hagymához forgatjuk, és 15 percig pároljuk. Ezt követően beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és felforraljuk. Tetszés szerint friss vagy szárított zöld fűszerekkel és a megtisztított, vékonyra szelt fokhagymával ízesítjük.
A mártáshoz a vajon megpirítjuk a lisztet, majd fokozatosan adagolva hozzávegyítjük a tejet, és sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű lenne, 3-4 evőkanállal adunk hozzá a ragu levéből.) Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
Nagyobb, magasabb falú tepsi alját zsiradékkal kikenjünk, majd némi mártást kanalazunk bele. Egy réteg tésztalap következik, amelyen eloszlatunk 2-3 merőkanál ragut, meglocsoljuk 1 merőkanál besamelmártással, majd megszórjuk a sajtokkal. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelmártás és sajt kerül.
200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésmódban 30-35 perc alatt megsütjük (ha friss tésztát használunk, 5-10 perccel hamarabb készül el az étel).
 
Tipp: a lasagnét lezáró sajtrétegre kevés oregánót is szórhatunk, amely kiemeli a sajt ízét.