Desszertek

Laktózmentes túrógombóc házi eperlekvárral

Készítette
Dajka-Liptai Karola
Budapest 

Hozzávalók

 

50 dkg
Mizo laktózmentes, félzsíros túró
12 dkg
búzadara
4
tojás
4 evőkanál
porcukor
1
citrom reszelt héja
1 csipet

a morzsához:

10-12 dkg
zsemlemorzsa
2 dkg
Mizo laktózmentes vaj

a tálaláshoz:

33 dkg
Mizo laktózmentes tejföl (20%-os)
3 evőkanál
porcukor
ízlés szerint
őrölt fahéj
ízlés szerint
házi eperlekvár

Elkészítés

 

A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a grízzel és a sóval alaposan elkeverjük. Lefedve, hűtőben 1-2 órát pihentetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd határozott mozdulatokkal a túrós keverékhez forgatjuk. Nedves kézzel nagyobb gombócokat formázunk a masszából, és több adagban lobogva forró vízbe tesszük. (Ügyeljünk arra, hogy a gombócok kényelmesen elférjenek egymás mellett.) Ha feljöttek a víz tetejére, 4-5 percig a vízben hagyjuk őket, majd szűrőkanállal mindet kiemeljük.
Közben nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, és kis lángon aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a túrógombócokat.
A tejfölt a porcukorral és a fahéjjal összekeverjük, és a fogást az édes öntettel, valamint házi eperlekvárral tálaljuk.
 
Tipp: a gombócok csokoládéforgácsba forgatva is rendkívül finomak. Eperlekvár híján apró kockára vágott, cukorszirupos epret kínálhatunk melléjük.