Desszertek

Almatorta karamellkoronával, tejszínhabbal

Készítette
Pere Gabriella
Budapest 

Hozzávalók

28 cm-es, csatos tortaformához 

3 darab
közepes alma
15 dkg
barna cukor
5 dkg
olvasztott Mizo teavaj
4 darab
tojás
12 dkg
cukor
12 dkg
liszt
1 teáskanál
sütőpor
1
citrom reszelt héja (elhagyható)
ízlés szerint
őrölt fahéj
ízlés szerint
Mizo vaj
ízlés szerint
liszt
ízlés szerint
tejszínhab

Elkészítés

 

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, közben kivajazzuk-lisztezzük a tortaformát, az alját sütőpapírral kibéleljük.
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat eltávolítjuk, a gyümölcsöt kb. 1 cm vastag szeletekre szeljük. A tortaformába szórjuk a barna cukrot, majd az almaszeleteket kör alakban ráfektetjük, és megszórjuk fahéjjal.
A tojást a 12 dkg cukorral habosra verjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral – ízlés szerint citromhéjat is reszelhetünk bele –, majd az egészet óvatosan a felvert tojásba forgatjuk. Hozzákeverjük a vajat, és a masszát az almaszeletekre öntjük.
35-40 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve lapos tányért teszünk a tortaforma tetejére, óvatosan megfordítjuk, és lecsatoljuk róla a karimát. A tortáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.